Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 

 

 

 

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

 

Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 
200g jagód
150g malin
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
jagodowe owoce do ozdoby

 

Przygotowanie:

1. Masło roztopić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze. 
3. Do herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm lub 20cm, ale z wyższym brzegiem 9cm. Masę herbatnikową wyrównać i docisnąć. 
4. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 
5. Mikserem ustawionym na średnie obroty wymieszać ser z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. 
6. Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać. 
7. Masę serową podzielić na 3 porcje. 
8. Połowę jagód zemleć w blenderze i dodać do jednej porcji masy serowej. Wsypać jagody, wymieszać. Jagodową masę włożyć do lodówki lub na krótką chwilę do zamrażalnika, aby zgęstniała. Następnie wyłożyć ją na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby stężała. 
9. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. Dodać je do drugiej porcji masy serowej i wymieszać. Następnie wyłożyć ją do tortownicy na warstwę jagodową, wstawić do lodówki (lub na krótką chwilę do zamrażalnika), aby stężała. 
10. Połowę malin zemleć w blenderze i przetrzeć przez sito. Mus malinowy dodać do trzeciej masy serowej, wsypać pozostałe maliny i wymieszać. Masę malinową wyłożyć do tortownicy na masę brzoskwiniową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. 
11. Sernik wyjąć z lodówki, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz. 
12. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i ozdobić nią wierzch sernika. Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.

 

Smacznego ;)

 

Źródło: http://stylowi.pl/