Macie coś do kawy na weekend ?
Jeśli nie, a na dodatek czasu i ochoty na wielkie pieczenie,
możecie wykorzystać dzisiejszy przepis na ciasteczka.
Dodatkowym plusem może być zaangażowanie dzieci do robienia ciasteczek
i wkładania w nie kawałków czekolady, one to uwielbiają :)
Składniki:
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać ( najlepiej ręką ).
Ciasto włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
Wyjąć i formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm.
Powciskać 3-4 niewielkie kawałki czekolady ( nie spłaszczać, same ładnie się spłaszczą w czasie pieczenia ).
Piec w temp. 180 st. ok 12 minut.
Smacznego :)
Te dietetyczne batoniki są genialną arternatywą dla tych dostępnych w sklepie, przepełnione cukrem, tanim niezdrowym tłuszczem i masą innych świństw, o których wolelibyśmy nie wiedzieć. W tych własnoręcznie przygotowanych mamy całkowitą pewność co się w środku znajduje, skład ich możemy dowolnie modyfikować, dodając inne ziarna, orzechy czy owoce. przygotowanie jest super łatwei nie wymaga ani dużo czasu, ani wysiłku czy umiejętności. Idealnie nadają się dla osób na diecie, ale również służyć mogą za śniadanie w towarzystwie np. kakao lub jogurtu. Nadają się również na lunch, do pracy jako zasopkajacz potrzeby zjedzenia coś słodkiego, czy poprostu jako przekąska w ciągu dnia.
SKŁADNIKI :
*1,5 szklanki płatków owsianych
*0,5 szklanki otrębów żytnich
*garść suszonej żurawiny
*garść słonecznika
*garść ryżu dmuchanego
*garść orzechów arachidowych
*kilka suszonych moreli
*5 łyżek miodu
*1 jajko
*3 białka jaj
WYKONANIE :
Morele i większe kawałki żurawinykroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy płynny miód lub syrop z agwy/klonowy. Wbijamy całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka można jeszcze dodać białko lub więcej syropu ewentualnie nieco mleka. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach około 17 minut.
żródło: https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=batoniki+musli+dietetyczne
Pączuszki serowe
Składniki:
½ kg twarogu
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub octu
16 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Polecamy na tłusty czwartek !! :) Życzymy smacznego :)
Składniki:
ponadto:
Sposób wykonania:
Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie śpieszcie się. Ciasto drożdżowe lubi, jak poświęca mu się dużo uwagi ;)
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy (patrz. zdj.) Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.
SMACZNEGO! :)
Strona 1 z 4